Przepis na smoothie

smoothie
Oto krótka instrukcja, jak zrobić idealny koktajl – napój pełen zdrowia. Przepis jest prosty. Z poniższych grup produktów wybieramy sobie po jednym, miksujemy i pijemy ze smakiem:) Gdy ktoś ma ochotę na zmiksowanie większej ilości składników – nic nie stoi na przeszkodzie. A jeśli czegoś nie ma na liście – np. świeżej mięty, pomidorów i …bobu, to zawsze można listę uzupełnić:)

BAZA – ok 200 ml

  • mleko migdałowe
  • mleko ryżowe
  • mleko sojowe
  • woda
  • zielona herbata
  • woda kokosowa
  • sok pomarańczowy

WARZYWNY SKŁADNIK (w wersji z sokiem można pominąć)

  • szpinak
  • jarmuż
  • botwinka
  • kolendra
  • ogórek
  • natka pietruszki
  • awokado
  • marchewka

OWOCOWY SKŁADNIK

  • banan
  • jagody (czarne, goji, borówki itp.)
  • maliny
  • brzoskwinia
  • mango
  • jabłko
  • gruszka
  • kiwi
  • suszone daktyle

DODATKOWY ZASTRZYK ZDROWIA

  • nasiona chia
  • kakao
  • spirulina
  • cynamon
  • maca
  • ekstrakt z wanilii
  • len mielony
  • otręby pszenne/żytnie/mieszane
  • płatki żytnie/owsiane/inne
  • amarantus
  • świeży imbir
  • orzechy nerkowca

NIECO SŁODYCZY

  • stewia
  • miód
  • cukier trzcinowy
  • syrop klonowy

Zapraszam do eksperymentowania i odkrywania nowych smaków. Smacznego!

A teraz kilka słów o wybranych super foods – ostanio zdaje się bardzo popularnych. Osobiście jestem zwolenniczką stosowania lokalnych produktów, których właściwości są udowodnione wieloma badaniami. Niemniej rozbieżności w informacjach na temat niektórych super foods nie kwestionują zasadniczo prozdrowotnych właściwości poniższych, dlatego jestem zdania, że można je stosować, jednak z umiarem, bo nic nie zastąpi dobrze zbilansowanej diety.

Maca

Maca (czyt. maka) to andyjska roślina. Korzeń ma dosyć sopecyficzny smak. Maca jest powszechnie znana jako peruwiańska viagra czy andyjski żeńszeń. Bogata w mikroelementy, doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka (idealne dla sportowców!), silnie wzmacnia organizm (dlatego zalecana jest szczególnie jesienią i wiosną w okresie przesilenia), działa kojąco na nerwy, pomaga w stanach depresyjnych, zalecana jest w momentach osłabienia organizmu. Uwaga – wystarczy 1 łyżeczka dziennie, najlepiej rano.

Goji

Jagody goji (wym. godżi), w Stanach przez część osób uznane już za passe, w Polsce stają się coraz popularniejsze. 60 sztuk tych jagódek dziennie dostarczy 19 aminokwasów, dużych ilości żelaza, cynku, selenu fosforu, wapnia, witaminy C, B i E. To także dobre źródło białka, o przeciwutleniaczach już nie wspominając. Pochodzi z Azji i używana jest tam od wieków.

Spirulina

Spirulina to inaczej sproszkowane algi morskie. Zawierają mnóstwo aminokwasów i wysokiej jakości białko (właśnie biało stanowi ponad 60% jej zawartości!), witaminy A, E, K i B, mikroelementy, w tym jod i żelazo. Początkowo zalecana dawka to nie więcej niż 3g dzienie, najlepiej w dawkach podzielonych.

Nasiona chia

Dziennie spożycie nie powinno przekroczyć 15g (ok 3 łyżeczki). Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Pochodzi z Ameryki Południowej. Podobno Indianin mógł spożyć 1 łyżeczkę dziennie i maszerować 24 godziny bez przerwy:) Co jednak naprawdę interesujące chia stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6a także witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, zawierają błonnik (ok 25%) i wspomagają nawilżanie organizmu.

Ps. Na zdjęciu mleko ryżowe, brzoskwinie, jagody goji, amarantus i nasiona chia. Zaraz będę miksować.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...