Warzywna zupa z tostami z zielonym groszkiem

Zupa warzywna z tostami z zielonym groszkiem

Kiedy na dworze jest szaro-buro, najchętniej zagrzebałabym się pod koc z książką i kubkiem dobrej herbaty. Gorąca zupa jest dobrym rozwiązaniem, gdy chcę coś na szybko ugotować. Składniki zazwyczaj są w domu, więc nie trzeba wychodzić do sklepu (brr).

Gotuję włoszczyznę i mrożoną dynię, dodaję przyprawy (sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie). 5 minut przed końcem gotowania dodaję do zupy razowy kuskus. Zupę można zabielić jogurtem lub śmietaną. Jeśli wszystko zblendujemy – będzie ładny krem (wedle upodobań). Na koniec posypuję zupę pestkami dyni.

W oddzielnym garnku na wrzącą wodę wrzucam zielony mrożony groszek. Gotuję przez 1-2 minuty, odcedzam, dodaję 1-2 łyżki oliwy, sól, pieprz, można dodać trochę startej skórki cytryny, ale nie koniecznie. Groszek można ugnieść widelcem – ja miksuję niedokładnie blenderem. Na żytnie gorące tosty nakładam groszek i obsypuję pestkami dyni.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...