Zupa krem ze szparagów

Zawsze czekam na sezon na szparagi. Szparagowe mini tarty na cieście francuskim… –  po prostu pycha! Tym razem miałam zrobić szparagowe risotto, ale w ostatniej chwili okazało się, że w domu nie ma białego wina, więc musiałam zmodyfikować moje kulinarne plany. I tak skończyło się na zupie.

Zielone szparagi

Zielone szparagi (pęczek) myję, odcinam zdrewniałe końce (jeśli szparagi są grube). Szparagi kroję w centymetrowe kawałki, a główki odcinam. W rondelku na łyżce masła i oliwie podsmażam przez ok. 2 minuty główki i odkładam na talerz. Potem – w tym samym rondlu – podsmażam cebulę, aż się zrumieni. Wtedy dodaję pokrojone wcześniej szparagi, podsmażam chwilę i zalewam gorącym bulionem. Tym razem był to bulion z królika, ale może być też z innego mięsa, albo warzywny, ok. 700 ml. Bulion był przygotowany wcześniej i zamrożony.

Szparagi gotuję pod przykryciem około10 minut, po czym całość blenduję. Dodaję sporą łyżkę serka mascarpone, sól i pieprz do smaku. Można też wycisnąć trochę cytryny. Krem podaję z główkami szparagów. Proste, chrupiące grzanki z tostera są fajnym dodatkiem.

A, jeszcze jedno – jeśli kupicie szparagi i nie planujecie ich od razu zjeść, można je zawinąć w mokrą pieluszkę albo ściereczkę i włożyć do lodówki – wtedy nie zwiędną i pozostaną soczyste i jędrne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...